Taslak Rapor Ortaya Çıkıyor
Meclis, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun hazırladığı taslak rapordan önemli ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Komisyon, raporun son virajına girdi.
Rapor İçeriğinde Umut Hakkı Yok
Taslak metinde, en çok tartışılan başlıklardan biri olan umut hakkının yer almadığı öğrenildi.
Kayyum uygulamasına son verilmesine ilişkin ise tavsiye kararların bulunduğu belirtiliyor.
Rapordan Öne Çıkan Ayrıntılar
Taslak raporda, silah bırakacak terör örgütü mensupları için “müstakil” ve “geçici bir kanun” hazırlanmasına yönelik ifadeler yer alıyor.
Rapor çerçevesi çizilmiş, kanunun maksadı, ne anlama geldiği ve niye gerekli olduğu gibi başlıklara yer verilmiş durumda.
Silah bırakan örgüt üyelerinin hukuki durumlarının tanımlanması, eve dönüşlerin teşvik edilmesi için toplumsal bütünleşme adımlarına yönelik önerilerle birlikte Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılması gibi tavsiyeler de raporda yer aldı.
Kayyum Uygulaması
Kayyum kararlarıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının uygulanması gerektiğine dikkat çekildi.
Siyasi partiler kanunu ve seçim kanunu gibi yasalarda düzenleme yapılması ve kayyum uygulamasının kaldırılmasına yönelik tavsiyelere de raporda yer verildi.
Raporun önümüzdeki hafta son şeklini alması bekleniyor.
