Siyaset gündeminde sıcak gelişmeler yaşanırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) geleceğine ilişkin kulisleri hareketlendiren son derece çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.
Ekrem İmamoğlu’nun kamuoyunda “Ahmak Davası” olarak bilinen davasında Yargıtay tarafından siyasi yasak kararının onanması durumunda, İBB Meclisi’nde yapılacak başkanlık seçiminde belediye yönetiminin AK Parti’ye geçebileceği öne sürüldü.
“40 Meclis Üyesi Yer Değiştirebilir” İddiası
TV100 ekranlarında gazeteci Aytunç Erkin tarafından gündeme taşınan iddiaya göre, İBB Meclisi’ndeki parti içi dengeler olası bir seçimde tabloyu tamamen değiştirebilir.
İBB Meclisi’nde 185 CHP’li üyenin bulunduğunu belirten Erkin, meclis aritmetiğindeki kritik detayı şu sözlerle aktardı:
“Mecliste 40’a yakın Kemal Bey’e (Kılıçdaroğlu) yakın isim olduğu söyleniyor. Ekrem İmamoğlu’nun ‘Ahmak Davası’nın sonuçlanmasıyla birlikte siyasi yasak geleceği için mecliste belediye başkanlığı seçimi yapılacak. Bu 40 meclis üyesinin bir yer değiştirme sürecinde, o zaman farklı bir sonuç çıkma ihtimali yüksek diyorlar.”

Barış Yarkadaş: “Parti İçi Uzlaşma Sağlanacak, İBB Kaybedilmeyecek”
Tartışmalara dahil olan gazeteci Barış Yarkadaş ise CHP içerisinde böyle bir kaygının varlığını doğruladı. Ekrem İmamoğlu’nun konuyu yakından takip ettiğini ve İstanbul’da risk değerlendirme toplantısı yapıldığını belirten Yarkadaş, şu değerlendirmede bulundu:
“Sanırım yeni parti yönetimiyle CHP’nin ilk uzlaşması burada olacak İBB’nin kaybedilmemesi için. İBB hiçbir koşulda AK Parti’ye kaybedilmeyecek.”
Olası Siyasi Yasakta Süreç Nasıl İşleyecek?
Belediye Kanunu gereğince, büyükşehir belediye başkanının görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya siyasi yasak alması durumunda yeni belediye başkanı İBB Meclisi üyeleri arasında yapılacak oylama ile belirleniyor. Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran partinin adayı avantajlı konumda yer alırken, parti içi firesiz oy kullanımı seçimin kaderini tayin ediyor.
