Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin enerji sisteminin Azerbaycan ve Türkiye’nin enerji sistemleriyle birleştirilmesinin doğru bir adım olacağını ifade etti. Paşinyan, tek bir bölgesel enerji alanının oluşturulmasının Güney Kafkasya’yı uluslararası pazarlarda güçlü bir enerji ihracatçısına dönüştürebileceğini söyledi.
Paşinyan, Ermenistan ve Azerbaycan’ın ihtiyaçlarından fazla enerji üretim kapasitelerine sahip olduğunu belirtti. Bu durumun karşılıklı faydaya dayalı işbirliği için fırsat yarattığını ifade etti. Ermenistan, daha geniş pazarlara açılabilmek için Azerbaycan altyapısını kullanmayı planlarken, Azerbaycan ise Ermenistan üzerinden Nahçıvan ve diğer bölgelere elektrik transit etme imkanı elde edecek.
Paşinyan, Azerbaycan ve Türkiye’ye uzanan demir yolu hatlarının Ermenistan sınırları içindeki bazı bölümlerinin onarımı konusunda Rusya ile iletişimde olduklarını açıkladı. Paşinyan, yazılı başvuruda bulunduklarını ve olumlu sinyaller aldıklarını ifade ederek, eğer Rusya yatırım yapmak istemezse Ermenistan’ın bu kesimleri devralıp kendi imkanlarıyla çalıştıracağını belirtti.
