Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Torbalar dolusu şişeyle gelip başkalarının T.C. kimlik numarasını kullandı: Kriz çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Temmuz 2026 itibarıyla Türkiye genelinde hayata geçirilen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması, kısa sürede bazı vatandaşlar için kazanç kapısına dönüştü. Ancak ambalaj başına ödenen 1 TL’lik teşvik bedeli, marketlerdeki iade makinelerinin önünde sıra kavgalarını da beraberinde getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Temmuz 2026

Bolu’da bir zincir markette yaşanan son olayda, dev çöp poşetleriyle makineyi saatlerce meşgul eden ve kota aşmamak için başkalarına ait T.C. kimlik numaralarını kullandığı iddia edilen bir kadın ile sırada bekleyen diğer vatandaşlar arasında “depozito krizi” çıktı. O anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.

“Uyuyup Uyanıp Geleceğine Sen de Sabah 9’da Gel!”

Olay, Bolu’nun Karamanlı Mahallesi’ndeki bir zincir markette meydana geldi. Yanında getirdiği torbalar dolusu plastik, cam ve alüminyum şişeyi geri dönüşüm makinesine tek tek atan bir kadın, arkasındaki sıranın uzamasına neden oldu.

Dakikalardır sırada bekleyen ve duruma isyan eden bir başka kadın vatandaş, “Bir tanecik de sıra vermiyorsun. Ben karşıda oturuyorum, yaptığın çok ayıp” diyerek tepki gösterdi. Makinenin başındaki kadının ise istifini bozmadan, “Uyuyup uyanıp geleceğine sen de sabah 9’da gel” şeklinde yanıt vermesi marketteki gerginliği tırmandırdı.

Akılalmaz İddia: “10 Kişinin T.C. Kimlik Numarasıyla İşlem Yapıyor”

Tartışmanın büyümesiyle birlikte sırada bekleyen vatandaş, makineyi işgal eden kadının günlük işlem limitlerini ve kotaları aşmak için başvurduğu yöntemi ifşa etti. Şahsın usulsüz işlem yaptığını öne süren öfkeli vatandaş şu sözlerle isyan etti:

“Başkasının T.C.’si ile sisteme giriyor. 10 kişinin T.C. kimlik numarası bunda kanunen nasıl duruyor? 500 tane şişe erittiğini düşünün burada. Biz durumunu anlattık, CİMER’e de yazdık bekliyoruz. CİMER’den sana ne yapacaklar göreceğiz!”

1 Temmuz 2026’da Başlayan DOA Sistemi Nedir?

Çevre kirliliğinin önüne geçilmesi ve döngüsel ekonomiye katkı sağlanması amacıyla 1 Temmuz 2026 itibarıyla 81 ilde eş zamanlı başlatılan DOA (Depozito İade Sistemi) kapsamında:

Üzerinde DOA logosu bulunan her bir cam, plastik ve alüminyum içecek kutusu için vatandaşlara 1 TL teşvik bedeli ödeniyor. Toplanan iade bedelleri, vatandaşların DOA mobil uygulaması üzerindeki dijital cüzdanlarına aktarılıyor. Dijital cüzdanda biriken paralar anlaşmalı marketlerde harcanabiliyor, banka hesaplarına transfer edilebiliyor ya da ATM’lerden nakit olarak çekilebiliyor.

Emrah Aydos