Yunan medyası, Türk savunma sanayisinin otonom gücü BARKAN karşısında Atina yönetiminin savunmasız kaldığını yazdı. Analizlerde, Türkiye’nin insansız sistemlerde elde ettiği üstünlüğün olası bir çatışmada belirleyici olacağı vurgulandı.
BARKAN Yunan basınında geniş yankı uyandırdı

HAVELSAN tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin insansız kara gücünün simgelerinden biri haline gelen BARKAN, Yunanistan’da geniş yankı buldu. Pentapostagma gazetesinde yayımlanan analizde, Türk ordusunun BARKAN gibi otonom sistemlerle modern muharebe sahasını domine ettiği ifade edildi. Yunanistan’ın bu alanda henüz başlangıç seviyesinde olduğu açıkça dile getirildi.
Haberde, gerekli önlemler alınmadığı takdirde olası bir çatışmada Yunan ordusunun sayısal dezavantajının felaketle sonuçlanabileceği belirtildi. BARKAN’ın muharebe sahasında oluşturabileceği felç edici etkiye dikkat çekilerek, bu sistemin klasik kara birlikleri karşısında büyük bir güç çarpanı olduğu ifade edildi.
Yunan medyasında yer alan analizlerde, BARKAN’ın sadece destekleyici bir unsur değil, operasyonların sonucunu doğrudan etkileyen bir karar verici olduğu vurgulandı. Suriye, Libya ve Karabağ sahalarında insansız araçların savaşın gidişatını nasıl değiştirdiği hatırlatıldı. BARKAN’ın yüksek öldürücülüğü ve otonom kabiliyetleriyle Yunan kara birlikleri için ciddi bir tehdit oluşturduğu kaydedildi.
İnsansız sistemlerde tehlikeli geri kalış

Analizlerde, Türkiye’nin modern askeri taktiklerini insansız sistemler üzerine inşa ettiği belirtilirken, Yunanistan’ın Rafale savaş uçakları ve fırkateyn alımlarına rağmen insansız kara ve hava sistemlerinde tehlikeli ölçüde geride kaldığı ifade edildi.
Yerli savunma sanayisi için acil çağrı
Yunan Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik uyarılarda, yerli savunma sanayisinin bu teknolojileri üretebilecek seviyeye gelmesini beklemenin bir lüks olduğu savunuldu. Üçüncü ülkelerden acil olarak benzer insansız kara araçlarının tedarik edilmesi ve mevcut mekanize birliklere entegre edilmesi gerektiği belirtildi.
Bu sistemlerin, Türk ordusuna kıyasla sayısal olarak daha az olan Yunan ordusuna önemli katkı sağlayacağı ve daha az kan dökülerek savunma hatlarının güçlendirilebileceği aktarıldı. Yunanistan’ın bu yarışta henüz başlangıç aşamasında olduğu ve zamanın hızla daraldığı vurgulandı.
