Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vanuatu sallandı: Ada ülkesinde 7.3’lük deprem!

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Pasifik ada ülkesi Vanuatu’da 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. İlk belirlemelere göre 7.2 olarak açıklanan sarsıntı, daha sonra 7.3 olarak revize edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Pasifik ada ülkesi Vanuatu'da 7.3

Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan ada ülkesi Vanuatu, bugün öğle saatlerinde şiddetli bir sarsıntıyla sallandı. 30 Mart 2026 Pazartesi günü meydana gelen deprem, bölgede kısa süreli panik yaratsa da sevindirici haber tsunami merkezinden geldi.

İşte depremin detayları ve bölgedeki son durum…

Depremin Merkez Üssü ve Derinliği

  • Konum: Vanuatu’nun ikinci büyük kenti olan Luganville’in yaklaşık 35 kilometre kuzeydoğusu.

  • Büyüklük: 7.3 (USGS verilerine göre).

  • Kaynak: AFP ve USGS.

Tsunami Riski Bulunmuyor

Şiddetli depremlerin ardından genellikle verilen tsunami alarmları bu sarsıntı için geçerli olmadı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, deprem sonrası yapılan incelemeler neticesinde herhangi bir tsunami tehdidinin oluşmadığını resmen bildirdi. Depremin ardından Luganville ve çevre adalarda can veya mal kaybına ilişkin henüz resmi bir rapor yayınlanmadı ancak yetkililer saha taramalarına devam ediyor.

Bölgesel Bağlam: Pasifik Ateş Çemberi

Vanuatu, dünyadaki depremlerin ve volkanik faaliyetlerin %90’ının gerçekleştiği “Pasifik Ateş Çemberi” kuşağında yer alıyor. Bu büyüklükteki depremler bölge için alışılagelmiş olsa da 7.3 şiddeti ciddi sarsıntı kategorisinde değerlendiriliyor.

Öyküm Uzunali